השאלה איך לנשום בתרגול צ’י קונג חוזרת בכל פעם שאני מציג לקבוצה סדרת צ’י קונג חדשה או התנועה חדשה. הקדשת תשומת לב לחיבור נשימה ותנועה תמיד נכון. אבל והתשובה לשאלה איך נכון לנשום מתחבאת מאחורי השאלה האמיתית והיא, מה אנו מבקשים להשיג בתרגול? מכאן נובעת הגישה על פיה הנשימה מהווה אסטרטגיה.
השיקולים בבחירה איך לנשום בתרגול צ’י קונג
כאמירה כללית בכל שאיפה הצ’י מובל לתוך הגוף ובכל נשיפה הצ’י יוצא ומחזק את הקו האנרגטי החיצוני Wei Qi או כפי שהוא מכונה לרוב – צ’י מגן. תובנה זו היא העומדת מאחורי הבחירה איך לנשום בתרגול צ’י קונג ספציפית האם אנו רוצים שהצ’י ימלא את המעברים הפנימיים, מח העצמות, האיברים הפנימיים והדאן טיאן או לחילופין האם אנו מבקשים לחזק את הצ’י המגן, להוציא עוצמה וכוח כלפי מטרה חיצונית וכדומה.
אסטרטגיות שונות הנוגעות לנשימה הן תמיד פועל יוצא של סוג התרגול ולמי הוא מיועד. אמני לחימה נוהגים לנשוף לכיוון אליו הכוח מופנה קרי בדחיפה נמשוך כאשר קשת בית החזה נפתחת ואנו מוציאים כוח באמצעות הידיים. במשיכה ננשוף כאשר נעשה תנועות של התכנסות וקשת בית החזה והגב מתעגלים כלפי פנים. לכאורה שתי תנועות הפוכות אך הצורך להוציא עוצמה אנרגטית או פיזית מנחה את האסטרטגיה איך לנשום נכון לצורך השגת התוצאה.
בתרגול ישיבה שקטה או בתרגול מהמעגל המיקרוקוסמי בנתיב הרוח הבחירה הטבעית תהיה נשימה בטנית רגילה ורגועה המנחה את הצ’י למרכזים האנרגטיים הפנימיים באופן טבעי ופשוט. מנגד בתרגול המעגל המיקרוקוסמי בנתיב האש מתרגלים רבים בוחרים להעצים את התרגול ולהעלות יאנג באמצעות שימוש בנשימה בטנית הפוכה.
אלה אך גודמאות ספורות אך די בהן על מנת להבין את הרעיון מאחורי האמירה שהנשימה היא אסטרטגיה breathing technics are strategies וכך גם ללא הנחיה ברורה ממורה או מדריך תוכלו להפעיל היגיון ולבחור איך לנשום בתרגול צ’י קונג בהתאמה למטרת התרגול, לצורך שלכם בחיזוק הצ’י הפיני או החיצוני ובכך להפיק את המקסימום מכל תרגול.
סיכום
השאלה הנכונה איננה איך לנשום בתרגול צ’י קונג אלה מה אנחנו מבקשים להשיג בתרגול צ’י קונג, מכאן לא רק נגזרת בחירת הסדרה או התנועות הנכונות להשגת המטרה אלא גם הטכניקה הנכונה של הנשימה בזמן התרגול. לכל שיטה שאנו לומדים במסגרת הקורס מדריכי צ’י קונג או סדנאות צ’י קונג רפואי יש תכלית, טכניקות נשימה מהוות כלי מאוד משמעותי בתרגול ובמשך אלפי שנים בהתבסס על ניסיונם של מיליוני מתרגלים ומורים התפתחו טכניקות שהפכו לחלק בלתי נפרד מאומנויות הלחימה, הריפוי ומדיטציות שונות.
לכן אין דרך נכונה לנשום בתרגול צ’י קונג אלא יש דרכים שונות וכל אחת מטכניקות הנשימה יש מקום, יהיה זה טבעי ונכון שמתרגלי מדיטציה יבחרו בחירה שונה מהעוסקים באומנויות לחימה.
אמירות אלה נכונות בכל תרגול ולא רק בעולם הצ’י קונג. לשם דוגמה בטכניקת הנשימה של ווים הוף המטרה היא חיזוק הצ’י המגן על מנת להתמודד טוב יותר עם הקור, לכן היא הולכת יד ביד עם טכניקות מעולם הצ’י קונג שמטרתן חיזוק הצ’י המגן. נשימה בזמן הרפיה בסוף תרגול יוגה הולכת יד בים עם הנשימה בזמן עבודה במעגל המיקרוקוסמי בנתיב הרוח. השפעת הצ’י על הנשימה תהיה הקו המנחה תמיד גם עבור מי שהמושג צ’י איננו חלק מעולם המושגים שלו. באופן טבעי כאשר אנו ממוקדים בהשגת מטרה גופנו ימצא את דרכי הנשימה הנכונות לכל תכלית.
מניסיוני כמורה ומתרגל
התרגול הוא המורה האמיתי, חשוב ברוב המקרים להבין את תנועה ולדייק בשמירת סנטר, יציבה נכונה, השתרשות ותנועה פנימית הנובעת מבפנים החוצה. תמיד יש מקום לניסוי וטעייה בנוגע לדרכי הנשימה וככל שנצבור ניסיון רב יותר נושא הנשימה יהפוך טבעי ופשוט, המטרה בתרגול והדיוק בתנועה הופכים את הנשימה ברוב סדרות הצ’י קונג לנושא שכלל אינו דורש מחשבה. התחברו לתנועה ולמטרת התרגול, הנשימה הנכונה פשוט תגיע מתוך תשומת הלב לתרגול.
המאמר מוגש מאת אמיר פרלמן
מייסד המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות
לקריאה על המעגל המיקרוקוסמי לחצו כאן
לקריאה על המדיטציה האמבריונית לחצו כאן
לאתר הרשמי של טאי צ’י יאנג סטייל ישראל לחצו כאן
אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו