טאי צ'י | תרגול חובה לאוכלוסיה המתבגרת

 

טאי צ'י מוכר מזה שנים רבות כתרגול מומלץ לאוכלוסיה הבוגרת מכמה סיבות עיקריות: שיווי משקל, קואורדינציה, שיפור גמישות וטווחי תנועה, שימון ומניעת נוקשות במפרקים ומחקרים הדגימו באופן מובהק אפילו את התרומה לשימור קוגניציה בגיל מבוגר. אך יתכן ומעבר על נתוני הסטטיסטיקה העדכנית של ארגוני הבריאות המסכמים את גורמי המוות בקרב האוכלוסייה המזדקנת בארה״ב ההולכת וגדלה (גילאי 65 עד 90), תדגים בדיוק מדוע מניעת נפילות עשויה להיות הסיבה החשובה ביותר עבורכם להתחיל ללמוד טאי צ'י.

לתרגל טאי צ'י למניעת נפילות בגיל מבוגר

בתרגול הפורם הארוך של טאי צ’י יאנג סטייל אנו שמים דגש על מנחי הרגליים וההשתרשות בקרקע בכל צעד. המעבר בין העמידות השונות: מא בו – עמידת סוס.  דנג שנג בו – עמידת מטפס הרים. סי ליו בו – עמידה אחורית. שייה בו – עמידה על רגליים צלובות.

 

תוך כדי תרגול טאי צ’י אנו מבצעים עשרות תנועות הדורשות העברת משקל בין רגל לרגל. צעדים מורכבים אלו מחזקים ומגמישים את הרגליים, ביצוע תנועות כגון סיבוב האגרוף – circle the fist דורשות מהמתרגל לבצע סיבובים על עקב וכרית heel and toes spin, תוך העברת מרכז הכובד לרגל אחת, כמו גם סיבובים רבים הנעשים על העקב בלבד כמו בתנועת לדחות את הקוף repulse the monkey כל אלה משפרים קואורדינציה ושיווי משקל הרבה מעבר ליכולות של אדם ממוצע.

 

מתרגלי טאי צ’י מסגלים לעצמם עם השנים בטחון ויציבות גם במנחי גוף מאתגרים, שיווי משקל ברמה מאוד גבוהה, מודעות למנח כפות הרגליים בקרקע בזמן התרגול. כל אלה נשמרים בזכות תרגול הפורם היומיומי ולכן אין זה פלא לראות מתרגלי טאי צ’י בשנות ה 80 ואפילו ה 90 לחייהם יורדים מדרגות בקלילות ובקצב מהיר, מתיישבים וקמים מהריצפה ללא תמיכה ועזרת הידיים ועוד פעולות מורכבות שעבור רבים מהצעירים מהם בעשור או שניים ייחשבו לפעולות מאתגרות ולעיתים פשוט בלתי אפשריות.

 

טאי צ’י בראי המדע המודרני

קרוב לאלפיים מחקרים נעשו עד היום על תרגול טאי צ’י כטיפול תומך באתגרי בריאות רבים, מטה אנליזה של מספר מחקרים שבדקו את האפקטיביות של אומנות הלחימה הרכה על שיפור שיווי המשקל, והיציבה כמו גם יכולת התמרון וההתמצאות במרחב, מצאו כי זהו כנראה התרגול האפקטיבי ביותר למניעת נפילות בגיל מבוגר.

 

 

בשנת 2018 הוזמנתי להתראיין בטלוויזיה בתכנית בוקר של מיכל צפיר בערוץ 10 להסביר את המחקר שיצא באותה שנה שהדגים כי תרגול טאי צ’י מפחית ב 90% את הסיכוי לשבר כתוצאה מנפילה.

 

אמיר פרלמן מדבר על טאי צ'י צ'י קונג

 

במכללה הישראלית לאומנויות פנימיות, במסגרת הקורס הרב שנתי אנו רואים את השיפור מקצה לקצה בכל המדדים שנחקרו בקרב הסטודנטים הלומדים בקורס. לשמחתנו גם אוכלוסיה מגוונת בכל הגילאים מצטרפים לקורס הכשרת מדריכים, ובכלל זה גם אנשים מבוגרים בשנות ה 60, ה 70 ואפילו ה 80 לחייהם. חלקם אינם מגיעים בכושר כלל ושיווי המשקל בשנה הראשונה בזמן התרגול מהווה אתגר לא פשוט. משבוע לשבוע אנו רואים שיפור למסיימי הקורס ללא קשר לגילם – יש יכולות יוצאות דופן גם ביחס לכלל הציבור אך בעיקר והכי חשוב ביחס לעצמם.

 

אין דבר משמח יותר לראות את בני גיל הזהב מהווים דוגמה לבני גילם, רבים מתלמידי מלמדים במסגרות שונות, מקופות החולים דרך מתנ״סים ברחבי הארץ ועד לדיור מוגן בכל מקום בו פועלת קבוצת תרגול בהדרכת בוגרי הקורס אנו מקבלים את אותם דיווחים – שיפור אדיר במכלולי בריאות רבים כגון: שיווי משקל, גמישות, הפחתה בכאבי גב ו/או מפרקים, עליה ברמות האנרגיה ומערכת חיסון טובה.

 

קורסים של צ’י קונג וטאי צ’י מיועדים לא רק עבור אלו מכם המבקשים לרכוש כלי מקצועי ולהפוך אהבה למקצוע. הקורסים המתקיימים בארבע שלוחות ברחבי הארץ מיועדים גם עבור כל אחד ואחת שמעוניינים ללמוד צ’י קונג וטאי צ’י במסגרת רצינית, מסודרת ומעמיקה. כאשר המטרה החשובה ביותר היא לתת לעצמם מתנה של בריאות שתלווה ותשרת אותם לאורך כל חייהם. לא רק במניעת נפילות אלא בשימור העצמאות, התפקוד ורמת האנרגיה הצעירה בכל גיל.

 

כמורה ומתרגל שהפך את הצ’י קונג והטאי צ’י לדרך חיים אני רואה שליחות בהפצת הבריאות, הידע והכלים לחיות טוב יותר את החיים במלואם. אני מאמין שהחובה מוטלת על כל אחד ואחת מאיתנו להיות פרו-אקטיביים ביחס לבריאותנו לקחת את הבריאות לידיים שלנו ולרכוש ידע וכלים שיסייעו לנו לקיים אורח חיים המקנה בריאות שלמה. לסגל לעצמנו שגרת חיים בריאה ומבריאה המשלבת פעילות גופנית, תזונה מותאמת אישית וחיי חברה ומשפחה המקנים משמעות וטעם לחיים. תרגול טאי צ’י זה בהחלט צעד משמעותי מאוד לחיים ארוכים ובריאים המקנים תחושת שליטה, סיפוק והגשמה עצמית.

 

המאמר מוגש מאת אמיר פרלמן מייסד המכללה הישראלית לאמנויות פנימיות

דילוג לתוכן