צ'י קונג תודעתי
צ'י קונג תודעתי כולל בתוכו את חמש הרגולציות. אלה הן סדרה של סריקות עצמיות, חלקן ברובד הפיזי וחלקן פנימיות, ברובד הרגשי, האנרגטי והתודעתי. זהו למעשה תרגול שמגיע מעולם הצ'י קונג התודעתי ומהווה חלק מהשגרה היומית של מתרגלי ניי גונג, גם בבואם לתרגול עמידת וו ג'י או ישיבה שקטה. למעשה, גם בבואנו לתרגל צ'י קונג תנועתי, החיבור פנימה הוא כלי עוצמתי שבלעדיו התרגול יהיה רובו חיצוני, קרי – ממוקד בפעולות הגוף ולא בתנועת האנרגיה שבתוכו.
למעשה יש צ'י קונג תודעתי טהור, קרי, ללא התנועה, אך כפי שציינו פעמים רבות גם בצ'י קונג תנועתי חשוב להזכיר כי צ'י קונג איננה פעילות של הגוף בלבד: השמאנים הסינים הקדומים, ולמעשה כל המורים הגדולים, הקפידו על עבודה תודעתית כהכנה לתרגול. הנזיר הדאואיסטי ג'אנג סאן פֶנג, שהביא לעולם את אמנות הטאי צ'י צ'ואן, אמר לתלמידיו בווּדַנג כי תרגול פיזי בלבד, ללא תשומת לב למיומנות הפנימית, מוביל את המתרגל להישגים רדודים בלבד. חמש הרגולציות הן ההכנה העצמית הטובה ביותר, לכן רצוי לבצע סריקות אלה לאחר החימום ולפני תחילת התרגול עצמו.
למה זה כל כך חשוב?
בדיוק כפי שהכנת לחם איכותי אינה מסתכמת בערבוב חיטה עם מים והשלכתם לתנור, אלא יש צורך בהכנה מוקפדת ובהקפדה על כל שלב ושלב, כך גם ההכנות לתרגול תקבענה את התוצאות והאיכויות שנפיק ממנו. מטרת חמש הרגולציות היא לשחרר מתח פיזי מהגוף, להשקיט את התודעה הרגשית, לסרוק את המבנה האנרגטי ולהשיב את האיזון והחיבור לתודעה הגבוהה, שכפי שציינו היא הכלי העיקרי בהנעת אנרגיה.
חמש הרגולציות בצ'י קונג תודעתי
הרגולציה הראשונה היא רגולציה של הגוף: נעמוד בעמידת ווּ ג'י, עמידה נינוחה ללא מאמץ, ונסרוק את גופנו מכף רגל ועד ראש, נשחרר מתחים ואי־נוחות מהגוף כולו, נשים דגש על שחרור של מפרקי הירך והכתפיים, הצוואר והגב התחתון ונאפשר לגוף "לנוח על עצמו".
הרגולציה השנייה היא רגולציה של הנשימה: ננסה לנשום בטבעיות ללא התמקדות בטכניקה ספציפית של נשימה. המטרה היא למצוא את הפעמה הפנימית הנכונה. נשימה נינוחה מאפשרת לכל אדם להגיע לקצב הפנימי הנכון בתרגול, בדומה לאופן שבו מנצח תזמורת מכוון את הנגנים למקצב ולפעמה הנכונים ביותר לאותה יצירה מוזיקלית ולאותו ביצוע. מציאת אזור הנוחות האישי של כל אדם דרך מיקוד בנשימה עמוקה ונינוחה תוציא את המיטב מהתרגול.
הרגולציה השלישית היא הַשְקָטָה של התודעה הרגשית: התודעה הרגשית בסינית נקראת שין (Xin) ומתורגמת לאנגלית כ-Emotional Mind, "התודעה הרגשית". בתפיסה הסינית, התודעה כמכלול שלם מחולקת לשתיים: תודעה רגשית ותודעה גבוהה. חשוב להבין שהתודעה הגבוהה אינה יכולה לקבל "זמן מסך" כל עוד הרגשות ממשיכים להציף מחשבות ותופסים תשומת לב. הַשְקָטָה רגשית מאפשרת לנו מיקוד פנימי; זהו תנאי הכרחי בתרגול צ'י קונג שכן היכן שהתודעה נמצאת – לשם הצ'י זורם (Where the mind goes – the Qi flows). כך ניתן לומר שכאשר התודעה סוערת או מפוזרת – גם אנרגיית החיוּת מפוזרת.
אימון במצב רגשי לא־מאוזן לא יניב את התוצאה הרצויה. (מן הסתם, יש מצבי קיצון שבהם פשוט לא נכון לתרגל: אם אתם שרויים בכעס, בעצב עמוק או בסערה רגשית, עדיף לצאת להליכה בטבע או לעשות פעילות מרגיעה אחרת).
מתחילים יכולים להסתפק בשלוש הרגולציות הראשונות: לעצם שחרור המתח מגופנו, החיבור למקצב הפנימי דרך מיקוד בנשימה וההַשְקָטָה הרגשית תהיה השפעה מיטיבה על האיזון האנרגטי בגוף.
הרגולציה הרביעית היא רגולציה של הצ'י, הדורשת ידע ששמור למתרגלים מתקדמים. זוהי סריקה של ערוצי האנרגיה במטרה להביא אותנו למצב של חיוניות שקטה ועוצמתית. עצם הסריקה של הערוצים הראשוניים או הייחודיים (Extraordinary Vessels) ועשרת המרידיאנים מוביל ליישור הדורים אנרגטי. הַשְקָטָה ואיזון אנרגטי הם המפתח בה"א הידיעה לבריאות מיטבית בעיני הרפואה הסינית המסורתית. אך, כאמור, דרושה היכרות מעמיקה עם המבנה האנרגטי, הבנה שנוצרת בדרך כלל על־ידי לימוד מעמיק, הדורש שנים של ניסיון, עיון ותרגול.
הרגולציה החמישית היא רגולציה של התודעה הגבוהה: זהו שלב שונה הדורש מיומנות רבה הנלמדת ונרכשת דרך תרגול מדיטציה אמבריונית. זהו מעבר מעשייה להוויה; היין והיאנג של הקיום עצמו. המעבר מעשייה להוויה או לנוכחות שקטה (מ-doing ל-being) הוא מעבר משיח פנימי לקשב פנימי. בעוד שבשאר הרגולציות אני פועל, מתמקד וסורק, ברגולציה החמישית אני פשוט נוכח – מתוך קשב נקי, ללא מטרות, שאיפות או ניסיון להשפיע. הרגולציה החמישית איננה פעולה שאני עושה אלא פעולה שאני מאפשר בהיעדר פעולה מצידי.
מיומנות זו נלמדת בקבוצות צ'י קונג מתקדמים אותן אמיר מעביר בטבעון ובהרצליה, כמו כן זהו חלק מסט המיומנויות בהם אנו עוסקים במסגרת סדנאות ניי גונג – המדיטציות מעולם הצ'י קונג.
*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.
אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו
המאמר מוגש מאת
אמיר פרלמן מייסד מדיקל צ'י קונג ישראל
ומנהל המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות.
לערוץ היוטיוב של המכללה לאמנויות פנימיות לחצו כאן